ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ : ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - ΠΡΑΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ : ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - ΠΡΑΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ

Σοφία Μούτσου τ. Δήμαρχος Στυρέων
" Το κείμενο αφιερώνεται στη μνήμη των γονέων μου.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Αδελφότητας Καρυστίων της Αθήνας για την καλοκαιρινή αιμοδοσία που γίνεται από 25-27 Αυγούστου μου έρχονται στο νου σκέψεις και βιώματα σχετικά με την σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας ως πράξης ουσιαστικής αλληλεγγύης στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Παρότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν και συνειδητοποιούν την ανάγκη να προσφέρουν αίμα ως εθελοντές αιμοδότες εντούτοις δυστυχώς οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς και η προσφορά δεν είναι ποτέ αρκετή ώστε να εξυπηρετηθούν όλες τις περιπτώσεις. 
Ατυχήματα και χειρουργικές επεμβάσεις, αιματολογικά προβλήματα και αντίστοιχες θεραπείες, αλλά και διάφορες παθήσεις απαιτούν χορήγηση μεγάλου αριθμού μονάδων αίματος, πλάσματος και αιμοπεταλίων στους τραυματίες και ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων. Ενας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας ανήκουν στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, δηλαδή σε εκείνους που χρειάζονται τακτική μετάγγιση αίματος και αιμοπεταλίων και στους οποίους η χορήγηση αυτών των πολύτιμων στοιχείων συνδέεται άμεσα με την ποιότητα και τη συνέχιση της ίδιας τους της ζωής.
Εχοντας χάσει και τους δυο γονείς μου από σοβαρά αιματολογικά προβλήματα το 1994 και το 2007 συνειδητοποίησα αρκετά νωρίς τι σημαίνει "ανάγκη αίματος" στην πιο επιτακτική της μορφή.
Μέσα από τους δικούς μου ανθρώπους που λάτρευα και έβλεπα να χάνονται από ανίατες ασθένειες, γνώρισα εκατοντάδες περιπτώσεις συνανθρώπων μας στο διπλανό κρεββάτι, στη διπλανή πόρτα που αγωνιούσαν, όπως κι εμείς, αν θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μονάδα αίματος ή αιμοπεταλίων για να καλύψουν έστω και πρόσκαιρα την ανάγκη τους να ζήσουν για δυο - τρεις μέρες ακόμα μέχρι ν' αρχίσει πάλι βασανιστικά η αναζήτηση και άλλων μονάδων για την επόμενη μετάγγιση..... 
Παιδάκια με αιματολογικά προβλήματα, αθώα πλάσματα με σύνδρομο Dawn, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, γονείς με μικρά παιδιά χτυπημένοι από οξεία λευχαιμία, νέες γυναίκες καρκινοπαθείς σε χημειοθεραπεία, δεν είναι μακρινές εικόνες σε κάποιων άλλων τις ιστορίες. Είναι οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι άνθρωποι που αγαπάμε και παλεύουν για τη ζωή τους καθημερινά. 
Σ' αυτό τον διαρκή αγώνα να κρατηθούν οι άνθρωποι αυτοί στη ζωή πολύ βασικό ρόλο παίζει η έγκαιρη μετάγγιση αίματος και αιμοπεταλίων και όταν αυτά τα πολύτιμα στοιχεία δεν ανευρίσκονται η ζωή των ανθρώπων τίθεται σε άμεσο και προφανή κίνδυνο.
Οσοι δεν το έχουν βιώσει ίσως δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να ψάχνεις απεγνωσμένα αίμα και να μη βρίσκεις, να έχεις ανάγκη αιμοπεταλίων και να μην υπάρχουν στο νοσοκομείο.....Οταν όμως ξέρεις τι σημαίνει να γυρίζεις όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας για αίμα, να κάνεις εκκλήσεις στο ραδιόφωνο με τον καύσωνα του Αυγούστου, να κάθεσαι ο ίδιος στο μηχάνημα για πολλοστή φορά γιατί δεν υπάρχει άλλος δότης αιμοπεταλίων και να λες "πόσο ακόμα μπορώ να δώσω", τότε μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι μια μικρούλα μονάδα ανθρώπινο ΑΙΜΑ.
Οταν κοιτάς τα μάτια των ανθρώπων που υποφέρουν και το χρειάζονται τότε καταλαβαίνεις. Τα μάτια των δικών σου ανθρώπων και τα μάτια των άλλων που δεν τους ξέρεις κι όμως ο κοινός πόνος τους φέρνει κοντά και γίνονται κι αυτοί δικοί σου. Κι όλοι εκείνοι που υποφέρουν και συμπάσχουν μαζί τους, οι οικογένειές τους που μέχρι χτες δεν σου έλεγαν τίποτα, άγνωστοι άνθρωποι που η μοίρα τους έφερε στο διπλανό κρεββάτι του δικού σου ανθρώπου κι αρχίζεις πια ν' αγωνιάς και γι' αυτούς κι εκείνοι για σένα.
Οταν οι άνθρωποι που λατρεύεις, οι ανεκτίμητοι θησαυροί σου, γεμάτοι ζωντάνια, ομορφιά, ψυχή, μυαλό, γνώσεις, αγάπη, γίνονται απλά "ιατρικά περιστατικά" και ένας πενταψήφιος αριθμός μητρώου ασθενούς σε έναν ακόμα ιατρικό φάκελλο τότε μαθαίνεις, με τον πιο σκληρό τρόπο και δεν το ξεχνάς ποτέ, τι σημαίνει μία μονάδα ανθρώπινο ΑΙΜΑ. 
Στον Δήμο Στυρέων είχαμε οργανωμένη Τράπεζα Αίματος με εθελοντική αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο που με αγάπη και επιτυχία συντόνιζε η υπάλληλος κ. Σοφία Μήττα και μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε αρκετούς συμπολίτες μας που το χρειάστηκαν.΄
Ελπίζω αυτό να συνεχίζεται και στο Δήμο Καρύστου σε συνεργασία και με το νοσοκομείο. Αν για κάποιους λόγους έχει διακοπεί είναι πρωταρχικής σημασίας να οργανωθεί ξανά, τώρα πλέον σε ευρύτερη κλίμακα και να γίνεται η σχετική καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών. 
Εύχομαι να συνειδητοποιήσουν όλοι οι συνάνθρωποί μας ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι η ίδια η ζωή που χαρίζεται απλά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος. 

Είναι το υπέρτατο δώρο ζωής που ένας άνθρωπος μπορεί να χαρίσει σε έναν άλλον που το έχει απόλυτη ανάγκη για να ζήσει."

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA